AB Tågerups Trädgård Färska kryddor av ypperlig kvalité

Kryddorna

Våra färska kryddor

Vi odlar ett brett sortiment av kryddor som alla är KRAV-certifierade. Vi inleder våren med ett specialsortiment som vi kallar ”Köldtåligt”, vilket gör det lättare för både butiker och för dig i din trädgård att välja rätt sorter tidigt på säsongen. Det köldtåliga sortimentet följs sedan av en lång rad kryddor som passar till grillen, till sillen och till desserten.
Nedan presenterar vi våra färska kryddor med skötselråd och skördetips.

Basilika

Basilika får inte klippas ner om man vill att den skall växa upp igen. Skörda genom att nypa av stjälkarna precis ovan ett bladpar. Låt alltid minst två bladpar sitta kvar på varje stjälk.
Läs mer

röd basilika

Basilika röd

Basilika får inte klippas ner om man vill att den skall växa upp igen. Skörda genom att nypa av stjälkarna precis ovan ett bladpar. Låt alltid minst två bladpar sitta kvar på varje stjälk.
Läs mer

Chokladmynta

Chokladmynta sprider sig mycket lätt och ett sätt att begränsa den är att plantera den i kruka. När den har etablerat sig kan man klippa ner den kraftigt ocj den kommer snabbt tillbaka om den har tillgång på vatten och näring. Läs mer

Citronmeliss

Citronmeliss kan klippas ner helt och om den får vatten och näring kommer den snart tillbaka med nya fräscha skott. Läs mer

Citrontimjan

Timjan repas av från kvistarna, när plantan blommar på sommaren och det är svårt att plocka blad kan den klippas ner för att få nya skott.
Läs mer

Citronverbena

Citronverbenan växer snabbt och det är därför viktigt att skörda så att plantan behåller formen. Nyp av en stjälk precis ovanför de pyttesmå blad som sitter över ett bladpar.  Låt alltid minst två bladpar sitta kvar på varje stjälk, så förgrenar den sig och bli buskig och fin.
Läs mer

Dill

Dill kan klippas ned helt när den är liten, då kommer den snabbt tillbaka om den får vatten och näring. När det är kronor och dillen är hög är det bättre att plocka dillkvistar längs stammen.
Läs mer

Dragon

Dragon skördas genom att man plockar eller repar av bladen från stammen. Om det är unga stammar kan man använda allt. Dragonen tål att klippas ner helt om man tycker att den blivit för grov.
Läs mer

Gräslök

Gräslök

Gräslök kan klippas av 3-5 cm från marken när den har gått i blom. Om den får vatten regelbundet, så växer den upp igen med spädare blad.
Läs mer

Koriander

Skördas ungefär som persilja, genom att knipa eller klippa av stjälkarna vid ca 5 cm höjd. Även stjälken går bra att använda.
Läs mer

Marockansk mynta

Myntor är starkväxande och när de är etablerade kan de klippas ner helt och de kommer snabbt tillbaka om de har tillgång till vatten och näring.
Läs mer

Oregano

Oregano skördas genom att repa eller plocka bladen. Är det unga skott kan hela skottet användas. Kan klippas tillbaka om man vill ha nya skott med unga blad som är lättare att plocka än äldre med blommor.
Läs mer

Persilja

Persilja kan klippas ner till 5 cm höjd vid skörd, ge vatten och näring så växer den snabbt upp igen.
Läs mer

bladpersilja

Persilja, slätbladig

Slätbladig persilja är mer starkväxande än sin krusbladiga släkting och det går fint att klippa ner den till ca 5 cm höjd vid skörd. Den växer snabbt upp igen.
Läs mer

ramslök

Ramslök

Skär av bladet några centimeter ovan mark. Var rädd om löken, så den står kvar och ger dig ramslök även nästa år.
Läs mer

Rosmarin

Rosmarin används genom att plocka bladen eller att man bryter av en kvist och använder den hel. Om man vill att plantan skall växa till sig plockar man några blad här och där för att plantan skall ha kraft att fortsätta växa sig stor.
Läs mer

Salvia

Salvia används genom att hela blad plockas från plantan. Den kan föryngras genom att plocka bort gamla kvistar, eller att hela plantan klipps ner.
Läs mer

Smultron

Smultron kan klippas ner på hösten när det inte finns några bär, klipp av alla blad ca 5 cm från marken och rensa bort alla gamla blad.
Läs mer

Timjan

Timjan skördas genom att man bryter av kvistar och sen repar av bladen. När plantan blommar på sommaren och det är svårt att plocka bladen, kan den klippas ner för att få nya skott.
Läs mer

Vitlök

Vitlök plockas upp och torkas när bladen vissnar på hösten. Gör flätor och förvara dem torrt så har ni vitlök hela vintern.
Läs mer