AB Tågerups Trädgård Färska kryddor av ypperlig kvalité

Skötsel

Skötsel och anvisningar

Skötselråd från krydd.se

Plantering och vatten

  •  Det är dags att plantera när jorden reder sig och det börjar bli varmt.
  •  Alla plantor skall vattnas direkt vid plantering och sedan ha vatten tills de kan dra själv när rötterna vuxit ut och plantan sitter fast. Sedan skiljer det sig åt mellan olika sorters kryddor hur mycket vatten de behöver. Ett litet knep kan vara att titta på bladformen:
  •  Växter med tjocka blad, som till exempel Rosmarin behöver inte så mycket vatten, medan växter som har tunna blad, som till exempel Persilja, behöver mer vatten.
  •  På hösten när det blir svalare och det inte är så mycket ljus, förbrukar plantorna mindre vatten.

Skörd

Hur man skördar sina kryddor är individuellt mellan sorterna. Kom ihåg att kryddorna ni odlat i er trädgård ger mycket mer smak än färdigkryddor som köps i butik.

  •  Basilika får inte klippas ner om man vill att den skall växa upp igen. Skörda genom att nypa av stjälkarna precis ovan ett bladpar. Låt alltid minst två bladpar sitta kvar på varje stjälk.
  •  Citronmeliss kan klippas ner helt och om den får vatten och näring kommer den snart tillbaka med nya fräscha skott.
  •  Citrontimjan skördas genom att man bryter av så många kvistar som man behöver och repar av bladen. När plantan blommar på sommaren kan man klippa ner den, så kommer det nya skott.
  •  Dill kan klippas ned helt när den är liten, då kommer den snabbt tillbaka om den får vatten och näring. När det är kronor och dillen är hög är det bättre att plocka dillkvistar längs stammen.
  •  Dragon skördas genom att man plockar eller repar av bladen från stammen. Om det är unga stammar kan man använda allt. Dragonen tål att klippas ner helt om man tycker att den blivit för grov.
  •  Gräslök kan klippas av 3-5 cm från marken när den har gått i blom. Om den får vatten regelbundet, så växer den upp igen med spädare blad.
  •  Myntor är starkväxande och när de är etablerade kan de klippas ner helt och de kommer snabbt tillbaka om de har tillgång till vatten och näring.
  •  Oregano skördas genom att repa eller plocka bladen. Är det unga skott kan hela skottet användas. Kan klippas tillbaka om man vill ha nya skott med unga blad som är lättare att plocka än äldre med blommor.
  •  Persilja kan klippas ner till 5 cm höjd vid skörd, ge vatten och näring så växer den snabbt upp igen.
  •  Rosmarin används genom att plocka bladen eller att man bryter av en kvist och använder den hel. Om man vill att plantan skall växa till sig plockar man några blad här och där för att plantan skall ha kraft att fortsätta växa sig stor.
  •  Salvia används genom att hela blad plockas från plantan. Den kan föryngras genom att man plockar bort gamla kvistar, eller att hela plantan klipps ner.
  •  Smultron kan klippas ner på hösten när det inte finns några bär, klipp av alla blad ca 5 cm från marken och rensa bort alla gamla blad
  •  Timjan skördas genom att man bryter av kvistar och sen repar av bladen. När plantan blommar på sommaren och det är svårt att plocka bladen, kan den klippas ner för att få nya skott.
  •   Vitlök plockas upp och torkas när bladen vissnar på hösten. Gör flätor och förvara dem torrt så har ni vitlök hela vintern.